Pénzvilág & karrier - A középkorú férfiak a legesélytelenebbek munkavállaláskor

2009.10.28.

A 45 év feletti férfiak felét utasítják el az álláshirdetésekre való jelentkezéskor, így a középkorú férfiak a legesélytelenebbek, hogy munkát találjanak - derült ki egy szociológiai kutatásból.

A Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Jogvédő Iroda európai uniós támogatásból megvalósult telefonos kutatási eredményei szerint a vizsgált kétezer, speciális képzettséget nem igénylő (eladó, pultos, virágkötő, ügynöki munka stb.) álláshirdetésben főleg fiatal nőket kerestek az állásokra, így ezekben a a nemi és életkori diszkrimináció is megjelent, mintegy 20 százalékban.

A Budapesten és Nyíregyházán feladott hirdetésekből kiválasztottak százat, majd telefonon tesztelték a munkát hirdetőket. A 45 éven felül férfiaknál 46 százalékban azonnal elutasítóak voltak, és minden ötödik esetben találtak valamilyen diszkriminatív tartalmat - mondta a szociológus.

Az elutasítási arány a romák esetében 24 százalék volt, a kisgyermekes anyákat pedig 17 százalékban nem kívánták alkalmazni. Egy hasonló témában végzett 2006. évi kutatás eredménye szerint a középkorú férfiak elutasítási aránya akkor is magas volt, de a romák és gyermekes nők elutasítása akkor a 12 százalék körül volt.
(MTI)

Galaxy NETWORK
hirdetés