Pénzvilág & karrier - A HR-védelem első vonala: hazugságok kiszűrése

2009.11.04.

Egy új amerikai valóságshow keretén belül 20 nő találkozhatott "Milliomos Jánossal" (Joe Millionaire), melyben egy vőlegényjelölt elhitette a hölgyekkel, hogy 50 millió dollár büszke örököse lesz. De Joe igazából, egy átlagbéren élő vagyontalan földgépkezelő volt. Gyakorolt és felkészült arra, hogy meggyőzően tudjon hazudni.

Mint HR szakember számos Milliomos Jánossal találkozhat a jelentkezők között. Néhány álláskereső gyakorlott lehet a fizetési múltjának, a titulusainak, vagy szakértelmének és eredményeinek tupírozásában. Lehet, hogy a végzettségüket hamisítják meg, de lehet, hogy büntetett előéletüket próbálják eltitkolni. A jelentkezők egy lényeges töredéke lehet, hogy hazudik önnek.

Amerikában egy 2,6 millió jelöltön elvégzett ellenőrzésből kiderült, hogy a jelentkezők 44 százaléka a szakmai tapasztalatával kapcsolatban, 41 százaléka a képzettségével kapcsolatban hazudott és 23 százalék hamisított okmányokat vagy ajánlóleveleket.

Így a szakemberek óva intenek: "Nem azt javasoljuk a HR-szakembereknek, hogy mindenkiről azt feltételezzék, hogy hazudik! A legtöbb jelölt tisztességes és becsületes." De egy rossz szerződtetés káros lehet a szervezetre, jogi és pénzügyi rémálom lehet egy cég számára! De egy tisztességtelen jelölt alkalmazása minimálisan is az újbóli toborzás, képzés és munkába állítás többletköltségeivel terheli a céget.

Árulkodó jelek

Néhány hazugság könnyen lelepleződik. Az iraki háború közepén, egy televíziós híradásban, egy iraki szóvivő azt állította, hogy "Bagdad városában nem tartózkodnak amerikai hitetlenek", miközben mögötte amerikai tankok haladtak el.

Ilyen egyértelmű bizonyítékok hiányában viszont nehéz leleplezni a hazugságokat. Sokszor az interjúztató számára is csak illúzió, hogy a jelölt természetellenességéből leleplezhetőek a hazugságai. Nyugtalanság, dadogás, vagy a szemkontaktus mellőzése: lehet, hogy csupán az alany idegessége az interjú miatt, nem pedig a megtévesztésre irányuló szándék.

A gyakorlott hazugok nem mutatnak ilyen jeleket. "Az Igazán jó hazugok ellentétesen viselkednek, túl nyugodtnak tűnhetnek, és kevesebbet gesztikulálnak. Azok, akik hazudnak, gyakran lelassulnak, hogy gondolkodhassanak a válaszaikról, kevesebb gesztikulációt alkalmazva és a szemkontaktust fenntartva, miközben egy elfogadható hazugság fabrikálására koncentrálnak."

Néhány jelölt olyan hazugságokból táplálkozik, melyek beleivódtak az élettörténeteikbe és olyan saját maguk által gyártott legendákat mesélnek el, melyeket nem ott helyben találnak ki. Beleírják az önéletrajzukba, beszélnek róla, mesélik a barátaiknak, és a személyiségük része lesz, mert annyiszor mondták már.

Paul Ekman, a Kaliforniai Egyetem professzorának kutatásaiból ismételten kiderül, hogy az emberek intuitív ítéletei gyengék. "A legtöbb ember nem tudja megmondani viselkedés alapján, hogy valaki hazudik-e vagy igazat mond, mégis a legtöbben úgy gondolják, hogy képesek rá." - mondja Ekman, akinek 13 könyve jelent meg az emberi érzelmek kutatásának területéről. Az évek során Ekman 6000 embert vizsgált, köztük, egyetemi hallgatókat, rendőrtiszteket, bírókat, ügyvédeket, az FBI és a CIA ügynökeit, hogy megállapítsa, meg tudják-e mondani, ha valaki hazudik nekik. Úgy találta, hogy 95 százalékuk közel áll a véletlen találatokhoz - azaz pénzfeldobással is ilyen eredményt érnének el.

Ekman tanácsa HR szakemberek számára: "Legyen óvatos a viselkedésen alapuló ítéleteivel kapcsolatban és az azokkal szemben, akik azt mondják, hogy a hazugságnak vannak általánosan elsajátítható jelei. De talán a legfontosabb, hogy ne bízzon a megérzéseiben, mert 50 szézalék az esélye, hogy helytelen."

Magyarországon egyedül a Kiefer Csoport biztosít képzést HR-szakemberek és fejvadászok részére, Paul Ekman kutatásaira alapozva, mely segítségével pontosabban fel lehet ismerni az emberi érzelmeket és meg tudja állapítani, egy álláskeresőről, hogy a felvételi beszélgetés során őszinte volt-e. A képzés segítségével a jelöltek keresése hatékonyabb, a munkaerő közvetítés pedig sikeresebb lehet.

Bővebb információért a november 14-én tartandó képzésről kattintson ide.

Galaxy NETWORK
hirdetés