Pénzvilág & karrier - Az európaiak többsége tart az életkori diszkriminációtól

2009.11.09.

Az európaiak 64 százaléka aggódik amiatt, hogy a recesszió felerősíti a munkaerőpiacon az életkorral kapcsolatos hátrányos megkülönböztetést - derül ki az Európai Bizottság által nyilvánosságra hozott felmérésből.

Az Eurobarometer adatait a november 16-17-én Stockholmban az esélyegyenlőség kérdésével foglalkozó európai tanácskozás beharangozásaként tették közzé. A magyarok az EU-átlagnál sokkal szélesebb körben tartják elterjedtnek az etnikai származás, az életkor, a fogyatékosság, illetve a nemek szerinti diszkriminációt.

Az uniós lakosok közül például a megkérdezettek 61 százaléka vélte úgy, hogy van etnikai származás szerinti diszkrimináció, a magyarok körében viszont 79 százalék vélekedett így. Ugyanez az arány az életkor tekintetében 58, illetve 79 százalék, a fogyatékosokhoz való hozzáállást illetően 53, illetve 64 százalék, a nemeket illetően pedig 40, illetve 57 százalék.

Másfelől a magyarországi válaszadók az EU-átlagnál kisebb arányban tapasztalnak hátrányos megkülönböztetést vallási hovatartozás alapján: itt az uniós adat 39, a magyarországi 23 százalékot mutat.

Kifejezetten a munkapiaci alkalmazást tekintve az európai válaszadók 38 százaléka véli úgy, hogy a jelentkező bőrszíne, illetve etnikai származása diszkriminációt kiváltó tényező. Magyarországon 65 százalék gondolja így.

Arra a kérdésre, hogy tesznek-e elég erőfeszítést a diszkrimináció leküzdése érdekében, az európai megkérdezettek 44, a magyarországiak 59 százaléka nemmel válaszolt.
(MTI)

Galaxy NETWORK
hirdetés