Pénzvilág & karrier - Életbiztosítás válthatja fel a cafeteriát

2009.11.30.

A jövő évtől életbe lépő adóváltozások egyik legfontosabb eleme a cafeteria megadóztatása. Az eddig adómentes szolgáltatás jövőre a cégeknek nem lesz sokkal olcsóbb, mint a munkabér, így már most érdemes új, az adóból leírható, járulékmentesen adható forma után nézni. Ilyen megoldás lehet például az életbiztosítás.

Az eddig adómentes cafeteria rendszer széles körű népszerűségre tett szert az elmúlt években, hiszen járulékterhektől mentesen lehetett díjazni az alkalmazottakat. A jövő évtől viszont a munkaadónak 25 százalék adót kell fizetnie a természetbeni juttatások közül az üdülési csekk, a meleg étkezési jegy, az iskolarendszerű képzés költsége, az iskolakezdési támogatás, a helyi utazási bérlet, valamint az önkéntes nyugdíj- és egészségpénztár után. A hideg étkezési és a kultúra utalványra pedig összesen 95,5 százalék teher rakódik, 27 százalék munkáltatói járulék és 54 százalék szja a szuperbruttósítás miatt. Valamennyi juttatás mértékét felső korlát fogja szabályozni.

A vállalatoknak el kell gondolkodniuk azon, hogy miként tudnak továbbra is ugyanannyit nyújtani az alkalmazottaiknak, mint az idén úgy, hogy ez ne kerüljön többe. Az egyik ilyen adó- és járulékvonzat nélkül adható juttatás a határozatlan tartamú kockázati életbiztosítás.

"A konstrukció keretében a vállalat életbiztosítást köthet a munkavállalói számára. Ezzel költséghatékonyan tud értéket nyújtani az alkalmazottnak, hiszen a biztosítási díjat a cég költségként leírhatja." - mondja Zolnay Judit, az Aviva Életbiztosító értékesítési és marketing vezérigazgató-helyettese. Hozzátette: "Az életbiztosítási szerződés költségként elszámolható, illetve a Pénzügyminisztérium határozata alapján TB- és SZJA-mentesen adható béren kívüli juttatásnak minősül."

Az egyéb juttatási formákhoz képest további előnyt jelent, hogy az életbiztosítás egyenként is megköthető differenciált összegben: a jobb teljesítmény alapján a cégvezető kiválaszthatja, ki és milyen összeggel részesülhet ebben a juttatásban, így ez beépülhet az ösztönzési rendszerbe. A biztosítás adómentessége előnyt jelent az önkéntes nyugdíjpénztári befizetésekkel szemben is, mivel utóbbit jövőre 25 százalék adó terheli.

"Aki az életbiztosítást választja adóoptimalizálásként, annak érdemes tudnia, hogy egy szerződésen belül akár több személy biztosítási védelmére is van lehetőség, amellett a cég által kötött életbiztosítás lehetővé teszi, hogy a hosszú távú megtakarítás az adózás előtti jövedelemből keletkezzen." - hangsúlyozza Zolnay Judit.

Az életbiztosítás további előnye, hogy nincs a céghez kötve. Ha a munkavállaló és a vállalat útjai elválnak, akár nyugdíjazás, akár munkahelyváltás révén, az alkalmazott több lehetőség közül választhat: maga fizetheti tovább a biztosítást, vagy díjmentesítheti, esetleg visszavásárolja azt. Utóbbi esetben azonban adóznia kell, hiszen ezt a tranzakciót személyi jövedelemadó és egészségügyi hozzájárulás terheli.
(HR)

Galaxy NETWORK
hirdetés